Home » Rots en water training

Vindt uw kind het lastig om voor zichzelf op te komen of heeft uw kind moeite zich te beheersen? Zit uw kind niet lekker in zijn vel of heeft uw kind weinig zelfvertrouwen? En gunt u uw kind dat hij of zij weer steviger in zijn schoenen staat? Tijdens deze training krijgen kinderen meer zelfvertrouwen, leren zij om op een andere manier met andere kinderen om te gaan.

Wat is Rots en water

Rots & water is een psychofysieke training voor jongens en meisjes in het basisonderwijs.

Het Rots & Water programma kan worden beschouwd als een weerbaarheidsprogramma, maar dan één dat zich onderscheidt van andere programma’s door zijn meervoudige doelstelling en het bredere pedagogische perspectief waarbinnen de training van weerbaarheid samen gaat met de ontwikkeling van positieve sociale vaardigheden. Weerbaarheid en solidariteit, rots en water, worden in balans gepresenteerd en getraind. 

Rots & Water is een puur Nederlands programma, ontwikkeld door Freerk Ykema, dat momenteel wereldwijd wordt ingezet in de begeleiding van jongens en meisjes.

Rots en Water maakt gebruik van een psychofysieke didactiek, wat inhoudt dat startend vanuit een fysieke invalshoek, mentale en sociale vaardigheden worden aangereikt en verworven. Actie (spel, spelen en simpele zelfverdedigingsvormen) wordt afgewisseld door momenten van zelfreflectie en kringgesprekken.

 

Wat leer je bij een rots en water training?

De Rots en Watertraining is een inspirerende training. Kinderen leren uit te gaan van hun eigen kracht en kwaliteiten. Spelenderwijs ontwikkelen zij zelfkennis, zelfvertrouwen en vertrouwen in een ander. Rots en Water is een wetenschappelijk bewezen effectieve methodiek.

 

 • Bewust worden van je eigen lichaam
 • Stevig en sterk te staan
 • Ademhaling te gebruiken
 • Concentreren
 • Bewust worden van lichaamshouding van zichzelf en anderen,
 • Aanvoelen en aangeven van grenzen
 • Leren omgaan met conflicten
 • Samenwerken
 • Ontwikkelen van meer zelfvertrouwen
 • Gebruiken van de Rots kwaliteit (voor mijzelf opkomen, weten wat ik wil)
 • Inzetten van de Water kwaliteit (samenwerken, rekening houden met anderen)

www.rotsenwater.nl

Sinds september 2018 ben ik officieel gecertificeerd Rots en water trainer

Trainingen

Individueel

De Individuele training wordt altijd aangepast aan persoonlijke leerdoelen en is geschikt voor alle leeftijden. Door het stellen van een persoonlijk plan werken we samen aan doelen die voor jou belangrijk zijn. Voorbeelden van doelen zijn:

 • Voor jezelf opkomen,
 • Omgaan met grenzen,
 • Leren omgaan met woede of angsten.

cursusduur: Afhankelijk van leerbaarheid en denkniveau kan de Individuele Rots en Watertraining bestaan uit 8 tot 12 lessen. 

Tarieven: €50/uur training

In groep

In een groep van 8 tot 10 kinderen gaan we met Rots en Water aan de slag. Dat betekent dat we oefeningen gaan doen waarbij voelen, denken en doen op elkaar worden aangesloten. We trainen in sportieve kleding en op blote voeten.

Cursusduur: aantal lessen op verplaatsing 

Tarieven: €150/ reeks incl. werkboek met huiswerkopdrachten en certificaat

Eerstvolgende reeks: data worden bekend gemaakt in de loop van januari 2020

Op school

Door de hele klasgroep te betrekken, activeer je elke leerling om mee te werken aan de groep. de leerlingen leren oog te hebben voor hun eigen noden, maar ook voor de minder assertieve kinderen en voor hen op te komen. langs de andere kant worden ook de haantjes en de Queen Bees mee opgenomen in de groep, gewoon zoals ze zijn, zonder hun pauw-gedrag. Doordat de hele klas en de leerkracht dezelfde 'taal' leren spreken, wordt 'het praten over' ook gemakkelijker.

Wordt gegeven per klas, betrokkenheid van de klasleerkracht is noodzakelijk. Turnzaal moet ter beschikking zijn

Cursusduur: 8 - 12 lessen op de school (in samenspraak met de school)

Tarieven: prijs op aanvraag: Orinoco.elke@icloud.com