Home » Oorsprong

De rivier als metafoor voor het leven 

 

Een klein stroompje vloeit van de berg. Het stroompje is nog jong en speels, het wil liefst zo snel mogelijk richting zee. Het weet nog niet hoe het vredig moet stromen in het hier en nu. Het is gehaast net omdat het nog zo jong en speels is. Het vloeit de berg af en wordt gelijdelijk een mooie rivier.

De weg naar de zee is echter lang en kan soms heel veranderlijk zijn. Soms heel rustig en vredig, maar soms ook wild en ruw met obstakels onderweg. Niet altijd even makkelijk om te doorstaan. Op zijn pad kan de rivier beslissen om zijwegen te nemen, om nadien opnieuw richting zee te gaan.

Op rustige momenten kan hij genieten van al het moois om zich heen en kan hij rustig verder stromen. Wanneer er obstakels op zijn pad komen kan er plots veel beweging zijn, de rivier kan smaller en veel wilder worden. Op deze momenten verloopt zijn tocht vaak langzamer.

De rivier is niet alleen. Er leven vissen in die de stroming volgen of die tegen de stroming in zwemmen. Er leven andere dieren rondom hem waarvan sommigen met veel liefde genieten van wat de rivier te bieden heeft, anderen vinden de rivier niet altijd even aangenaam. De natuur rondom hem, vaak heel prachtig, maar soms ook heel verraderlijk.

Een woelige tocht met moeilijke, maar ook vaak mooie dingen. Soms heeft de rivier een beetje hulp nodig om te weten welke weg hij op moet gaan of om na een woelige periode weer tot rust te komen.

 

"Je kan de rivier niet duwen, wel vertrouwen op de stroom en deze een beetje richting proberen te geven"

 

Vanwaar de naam Orinoco?

De Orinoco is een rivier in Zuid Amerika.. De rivier heeft een lengte van 2140 kilometer. Het is een rivier met veel meanders. De monding is een enorme rivierdelta met moerassen en wouden.

De naam Orinoco is gebaseerd op de metafoor voor de rivier zoals hierboven omschreven.